22.6.12

1st THESSAλONIKI PRIDE 

 

Το πρώτο Pride στην πόλη της Θεσσαλονίκης είναι γεγονός και θα πραγματοποιηθεί στις 22 και 23 Ιουνίου από την ΜΚΟ Thessaloniki Pride - Φεστιβάλ Υπερηφάνειας Θεσσαλονίκης και την συλλογικότητα HOMOphonia.

Τι είναι το Pride

 lgbt flag
Με το διεθνή όρο Pride (ελληνικά: Φεστιβάλ Υπερηφάνειας) είναι γνωστή μια σειρά εκδηλώσεων που μπορεί να περιλαμβάνουν από απλές συγκεντρώσεις μέχρι παρελάσεις, άρματα και πάρτυ. Αφορούν το ΛΟΑΤ πληθυσμό (Λεσβίες, Ομοφυλόφιλους, Αμφιφυλόφιλους, Τρανσέξουαλ) οι οποίοι διεκδικούν δημόσια την αξιοπρέπεια που κάθε άνθρωπος πρέπει να αισθάνεται για τη σεξουαλική του ταυτότητα, ενώ γιορτάζεται ανοιχτά η διαφορετικότητα και η κουλτούρα τους. Παράλληλα αποτελούν και μια μορφή διεκδικήσεων από τη συγκεκριμένη κοινωνική ομάδα με κύριο στόχο την εξουδετέρωση των αρνητικών στερεοτύπων, στα οποία είναι εγκλωβισμένη η σκέψη και η πρακτική πολλών ανθρώπων.Γιατί να συμμετέχω στο Thessaloniki Pride;

 Συμμετέχω στο Thessaloniki Pride, γιατί:

 Διεκδικώ:
  ίσα δικαιώματα για τα ομόφυλα ζευγάρια
 την κατάργηση των διακρίσεων με βάση το σεξουαλικό προσανατολισμό και το κοινωνικό φύλο
 την αξιοπρέπεια που αξίζει κάθε gay, λεσβία, bi και τρανσέξουαλ μέσα στην κοινωνία
 τη σεξουαλική διαπαιδαγώγηση στα σχολεία
 νομική προστασία από κηρύγματα μίσους θρησκευτικών και πολιτικών ηγετών
 την εξάλειψη της ομοφοβίας-τρανσφοβίας

 Τιμώ:
 όσους αντιστάθηκαν και πάλεψαν κατά της βίας σε βάρος τους στο Stonewall το 1969
όσους έχουν αγωνιστεί για τα ΛΟΑΤ δικαιώματα παγκοσμίως

 Ενημερώνομαι:
για το Stonewall και την απαρχή του ΛΟΑΤ κινήματος
για τα δικαιώματα των ΛΟΑΤ στον τόπο μου
για τα κρούσματα ομοφοβίας-τρανσοφοβίας στην πόλη μου και τι μπορώ να κάνω για αυτό
για το πώς να προφυλάσσω την υγεία μου

 Στέλνω το μήνυμα:
ότι η σεξουαλική διαφορετικότητα είναι αποδεκτή όχι μόνο μέσα σε τέσσερις τοίχους, αλλά και στο δημόσιο χώρο
ότι η Θεσσαλονίκη είναι μια πόλη ανοιχτή και ανεκτική σε κάθε είδους μειονότητα
ότι κανένας δεν πρέπει να ντρέπεται για τη σεξουαλική του ταυτότητα

 Γιορτάζω:
την ετερότητα και τον κοινωνικό πλούτο που αυτή προσφέρει
την αρμονική συνύπαρξη όλων των σεξουαλικών ταυτοτήτων στον κοινωνικό ιστό
και γνωρίζομαι με ανθρώπους που έχουν τις ίδιες ανησυχίες με μένα
και φλερτάρω και διασκεδάζω στο πάρτυ και τα καλλιτεχνικά events
Ιστορία του Pride

Η αφετηρία του Pride είναι μία επέτειος μνήμης απέναντι σε ένα περιστατικό που συνέβη στη Νέα Υόρκη στις 28 Ιουνίου του 1969. Τότε στο gay bar Stonewall Inn πραγματοποιήθηκε εισβολή από αστυνομικούς με πρόφαση την παράνομη πώληση οινοπνεύματος, σε μια σειρά αλλεπάλληλων επιδρομών σε ανάλογα μπαρ της περιοχής κι ενώ η γενική παρενόχληση των ομοφυλόφιλων και τρανσεξουαλικών ατόμων ήταν συνήθης πρακτική.
Οι συλλήψεις και η βία που ακολούθησε εξαγρίωσαν τον κόσμο που βρισκόταν έξω από το μπαρ με αποτέλεσμα να επιτεθούν στα αστυνομικά οχήματα με πέτρες, μπουκάλια, ακόμη και δοχεία απορριμμάτων. Στη συνέχεια μαζεύτηκε πολύ μεγάλο πλήθος για να διαμαρτυρηθεί με αποτέλεσμα οι συγκρούσεις με την αστυνομία να συνεχιστούν για τις επόμενες μέρες και νύχτες.
Τον επόμενο μήνα ομοφυλόφιλοι ακτιβιστές κυκλοφόρησαν φυλλάδια απαιτώντας μια μαζική «συγκέντρωση για την ομοφυλοφιλική απελευθέρωση». Η συμμαχία που σχηματίστηκε από τη συνεδρίαση υιοθέτησε την ονομασία «Gay Απελευθερωτικό Μέτωπο» (Gay Liberation Front). Ανάμεσα στις διεκδικήσεις της ήταν να σταματήσει η παρενόχληση από την αστυνομία, η προστασία στον εργασιακό χώρο, η ανάκληση των νόμων περί σοδομισμού και η θέσπιση νομοθεσίας κατά των διακρίσεων.
 Ακολουθούσαν και άλλα συλλαλητήρια διαμαρτυρίας και δημιουργήθηκαν οργανώσεις για τα δικαιώματα των ομοφυλόφιλων και λεσβιών σε όλες τις Ηνωμένες Πολιτείες. Αυτό θεωρήθηκε το πρώτο σύγχρονο ΛΟΑΤ κίνημα. 
Τον επόμενο χρόνο πραγματοποιήθηκε η «πορεία για το Stonewall» σε ανάμνηση του γεγονότος και συγχρόνως σαν διαδήλωση διαμαρτυρίας κατά των διακρίσεων και της βίας που ασκήθηκαν στους ομοφυλόφιλους, λεσβίες και τρανσέξουαλς της Νέας Υόρκης. Υπό τη στενή έννοια του όρου θα μπορούσε να θεωρηθεί ως η πρώτη μορφή Pride που υπήρξε ποτέ.
Στην 30η επέτειο των γεγονότων της Νέας Υόρκης, το 1999 το μπαρ Stonewall ανακηρύχθηκε Μνημείο Εθνικής Κληρονομιάς, ενώ στην 40η επέτειο ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα ανακήρυξε τον Ιούνιο του 2009 μήνα υπερηφάνειας των ΛΟΑΤ.

Η διεθνής εξάπλωση 
Με τα χρόνια η επέτειος απέκτησε εορταστικό χαρακτήρα, απλώθηκε αρχικά και σε άλλες αμερικανικές πόλεις και στη συνέχεια σε πολλές άλλες χώρες, κυρίως του δυτικού κόσμου, ενώ καθιερώθηκε η 28η Ιουνίου ως η Ημέρα Ομοφυλόφιλης Υπερηφάνειας (Gay Pride Day). Για το λόγο αυτό τα περισσότερα Pride ανά τον κόσμο διοργανώνονται συνήθως μήνα Ιούνιο.
Οι πιο δημοφιλείς διοργανώσεις Pride διεθνώς γίνονται στη Νέα Υόρκη, το Σαν Φρανσίσκο, το Βερολίνο, το Λονδίνο, το Παρίσι, το Άμστερνταμ, το Τελ Αβίβ, την Ρώμη, τη Μαδρίτη, το Σίδνεϊ κλπ., όμως μικρότερης εμβέλειας γίνονται και σε άλλες πόλεις. Τα τελευταία χρόνια ο θεσμός εξαπλώθηκε και σε πόλεις όπως η Μόσχα, η Βαρσοβία, η Πράγα, η Κωνσταντινούπολη, η Μανίλα, η Ταϊπέι, το Μπουένος Άιρες, το Νέο Δελχί, η Σόφια και το Ζάγκρεμπ.

Οι δεκαετίες ’80 και ’90
Η πρώτη απόπειρα διοργάνωσης Pride στην Ελλάδα επιχειρήθηκε από το ΑΚΟΕ (Απελευθερωτικό Κίνημα Ομοφυλόφιλων Ελλάδας) στις 28 Ιουνίου 1980 στην Αθήνα, οριοθετώντας την κυρίως ως πολιτική εκδήλωση και επαναλήφθηκε 2 χρόνια αργότερα στο χώρο του Ζαππείου. Έπρεπε να περάσουν 10 χρόνια για να διοργανωθούν αντίστοιχες εκδηλώσεις, κυρίως από ατομικές πρωτοβουλίες (Λόφος Στρέφη 1992, 1994, 1995, Πεδίον του Άρεως 1993, 1996 και σε κλειστούς χώρους 1998 και 1999). Την ίδια εποχή στην παραλία της Θεσσαλονίκης γίνονται οι αντίστοιχες διοργανώσεις από την ΟΠΟΘ (Ομάδα Πρωτοβουλίας Ομοφυλόφιλων Θεσσαλονίκης) και το περιοδικό “Ο Πόθος”.


Το Athens Pride 

Από το 2005 μέχρι σήμερα το «Athens Pride», το οποίο γίνεται πάντα το μήνα Ιούνιο στο κέντρο της Αθήνας (πλατεία Κλαυθμώνος) διεξάγεται κάθε χρόνο με επιτυχία και με ολοένα αυξανόμενη συμμετοχή. 

Europride και Worldpride 
Από τις αρχές της δεκαετίας του ’90 καθιερώθηκε ο θεσμός του Europride, της διοργάνωσης δηλαδή από διαφορετική πόλη κάθε χρονιά του μεγαλύτερου και εντυπωσιακότερου φεστιβάλ, πόλη που άτυπα γίνεται η ευρωπαϊκή ΛΟΑΤ πρωτεύουσα.
Καθιερώθηκε ο θεσμός του World pride, δηλαδή της αντίστοιχης παγκόσμιας εκδήλωσης. Διεξάγεται κάθε 6 χρόνια, με πρώτη παγκόσμια πρωτεύουσα τη Ρώμη το 2000. Ακολούθησε το 2006 η Ιερουσαλήμ, ενώ φέτος το καλοκαίρι διεξάγεται στο Λονδίνο.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου