16.1.12

Ανοιχτή εκδήλωση στην Ξάνθη για τους εφήβους και την ομοφυλοφιλία .

Κάθε χρόνο στην Αθήνα έχουμε πλέον τη χαρά να συμμετέχουμε στα προφεστιβαλικά δρώμενα αλλά και στον ημερήσιο εορτασμό του Athens Pride. Είναι μια κατάκτηση, μια γιορτή διεκδίκησης και μας βρίσκει όλες και όλους κάθε χρονιά εκεί.
Τι γίνεται όμως με την ελληνική περιφέρεια; Τι γίνεται με περιοχές της χώρας μας, όπου τα θέματα της σεξουαλικής διαφορετικότητας δεν ανοίγονται προς συζήτηση; Εκεί που οι γκέι και οι λεσβίες συνήθως κρύβονται; Εκεί που οι έφηβοι γκέι και οι έφηβες λεσβίες - αλλά και οι γονείς τους - δεν έχουν πού να απευθυνθούν για να αντιμετωπίσουν όσα συνεπάγεται ένα coming out;
Υπό αυτό το πρίσμα παρουσιάζουμε μια σειρά ανοιχτών εκδηλώσεων στην ελληνική περιφέρεια μέσα από την εκστρατεία της Νέας Γενιάς για τη σεξουαλική διαφορετικότητα των νέων. Η αρχή έγινε στη Θεσσαλονίκη, τον περασμένο Οκτώβριο, με τη συμμετοχή επαγγελματιών του χώρου της ψυχολογίας και εκπροσώπους από τις οργανώσεις της Θεσσαλονίκης - Σύμπραξη για το κοινωνικό φύλο και Good As You(th). Θέμα συζήτησης: Πόσο εύκολη καθιστά τη συμβίωση μέσα στην οικογένεια το coming out των γκέι και των λεσβιών εφήβων; Σε αυτή την εκδήλωση καταφέραμε να έχουμε καταιγισμό ερωτήσεων από το κοινό που παρακολουθούσε αλλά και από περίπου 1000 άτομα που ήταν διαδικυωμένα και ήταν μαζί μας μέσω live streaming. Αυτό μας έδωσε φτερά και προχωράμε ακόμα πιο βόρεια, στην Ξάνθη.
Ακολουθεί το δελτίο τύπου των διοργανωτών
Το Σάββατο 21 Γενάρη, στο Ίδρυμα Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης της Ξάνθης, σας προσκαλούμε σε ανοιχτή συζήτηση με θέμα: Η σεξουαλική διαφορετικότητα των νέων στην οικογένεια και το σχολείο.
Η εκδήλωση αποσκοπεί στο να αναδείξει τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι έφηβοι (κορίτσια και αγόρια) - με αφορμή τη σεξουαλική τους διαφορετικότητα - στην οικογένεια και το σχολείο καθώς και να προβληματίσει αναφορικά με το φαινόμενο της ομοφοβίας, εστιάζοντας στην ανεύρεση τρόπων αντιμετώπισης και άμβλυνσης των ανωτέρω καταστάσεων. Η οικογενειακή και κοινωνική συνοχή και η αρμονική συμβίωση των νέων είναι ο στόχος. Ο φόβος, η περιθωριοποίηση και η εκδήλωση βίαιων συμπεριφορών, που καταγράφονται κατά καιρούς, είναι τα εμπόδια στην επίτευξη αυτού του στόχου δημιουργώντας προβλήματα στην ανάπτυξη της προσωπικότητας των εφήβων.
Πρόκειται για μια πρωτοβουλία της Γενικής Γραμματείας Νέας Γενιάς με την υποστήριξη της μη κυβερνητικής οργάνωσης Θετική Φωνή και του ΛΟΑΤ περιοδικού City Uncovered, υπό το πλαίσιο της εκστρατείας για τη σεξουαλική διαφορετικότητα των νέων που πραγματοποιούν οι παραπάνω συνεργαζόμενοι φορείς με τίτλο «Ζούμε όπως κι εσύ».
Οι ομιλητές/τριες μας προέρχονται από το χώρο της ψυχολογίας, της εκπαίδευσης και τον ακαδημαϊκό χώρο. Το πρόγραμμα των ομιλιών έχει διαμορφωθεί ως εξής:
· Αναπαραστάσεις για μια άλλη σεξουαλικότητα – Γεωργία Τζαμαλούκα, Δρ. Κοινωνικής Ψυχολογίας.
· Ταυτότητα και ψυχολογία του γκέι εφήβου: η πρόκληση της στήριξης ολόκληρης της οικογένειας και η ευθύνη των επαγγελματιών ψυχικής υγείας – Αλεξάνδρα Βασιλείου,
Δρ. Κοινωνικής Ψυχολογίας-Ψυχοθεραπεύτρια.
· Ποιος/α κάνει το ομοφοβικό bullying στο σχολείο; Εγώ κι εσύ… - Αγγελική Σηφάκη, υποψήφια διδάκτορας του Π.Τ.Δ.Ε. Παν/μίου Πατρών-μέλος της ομάδας Εκπαιδευτικοί κατά της ομοφοβίας.
· Όσα μου έμαθε το coming out - Εύκλεια Παναγιωτίδου,
Δημοσιογράφος-μέλος της νεανικής ομάδας Θεσσαλονίκης Good As You(th).
· Τρόποι αντιμετώπισης της σχολικής ομοφοβίας – Φιλίππα Διαμάντη, Κοινωνιολόγος-μέλος της ομάδας Εκπαιδευτικοί κατά της ομοφοβίας.
Την εκδήλωση θα χαιρετίσει ο Γενικός Γραμματέας Νέας Γενιάς, Γιάννος Λιβανός.
Συντονίζει η Μαριανέλλα Κλώκα, διευθύντρια της Θετικής Φωνής και εκδότρια του περιοδικού City Uncovered. Αμέσως μετά τις τοποθετήσεις θα υπάρξει χρόνος για ερωτήσεις του κοινού προς τις ομιλήτριες.
Ώρα έναρξης: 19.00
Μια πρωτοβουλία της Γενικής Γραμματείας Νέας Γενιάς
με τη συνεργασία της Θετικής Φωνής και του City Uncovered

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου