23.9.11

Blocck 33 koth underground ( ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 23 - ΚΥΡΙΑΚΗ 25 /09 )

2ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ "Κ.Ο.Θ. UNDERGROUND"
φεστιβάλ ανοιχτής έκφρασης και δημιουργίας

Contemporary
Organisation: Σ.Μ.Υ.Κ.Ο.Θ., ΚΕΘΕΑ «ΙΘΑΚΗ», ΚΕΘΕΑ «ΑΝΑΔΥΣΗ» ΠΡΟΣΚΕΚΛΗΜΕΝΟΣ ΦΟΡΕΑΣ: ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ ΝΕΩΝ «ΑΡΣΙΣ»


Είσοδος ελεύθερη

ΚΕΘΕΑ «Ιθάκη»
Το 1983 στη Θεσσαλονίκη μια ομάδα επαγγελματιών ξεκίνησε την πρώτη στην Ελλάδα οργανωμένη προσπάθεια θεραπευτικής αντιμετώπισης της εξάρτησης από τα ναρκωτικά ιδρύοντας τη θεραπευτική κοινότητα «Ιθάκη». Σε μια εποχή κατά την οποία οι χρήστες ναρκωτικών κατέληγαν στη φυλακή ή το ψυχιατρείο, η «Ιθάκη» απέδειξε ότι η εξάρτηση μπορεί να θεραπευτεί οριστικά και το άτομο να επιστρέψει δημιουργικά και ισότιμα στην κοινωνία. Η επιτυχία του πιλοτικού προγράμματός της οδήγησε το 1987 στην ίδρυση του Κέντρου Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων (ΚΕΘΕΑ), του μεγαλύτερου φορέα απεξάρτησης και κοινωνικής επανένταξης στην Ελλάδα με 20 θεραπευτικά προγράμματα σε όλη τη χώρα.
Το ΚΕΘΕΑ «Ιθάκη» είναι ένα «στεγνό» (χωρίς τη χρήση υποκατάστατων) πρόγραμμα διαμονής που απευθύνεται σε ενήλικες χρήστες εξαρτησιογόνων ουσιών και τις οικογένειές τους και παρέχει τις υπηρεσίες του δωρεάν και με την εθελούσια συμμετοχή των εξαρτημένων. Με μονάδες στη Θεσσαλονίκη, το Κιλκίς και τα Γιαννιτσά, παρέχει υπηρεσίες συμβουλευτικής υποστήριξης, θεραπείας απεξάρτησης, εκπαίδευσης - κατάρτισης, κοινωνικής επανένταξης, καθώς και οικογενειακής υποστήριξης και θεραπείας σε περίπου χίλια άτομα ετησίως, χρήστες ουσιών και μέλη των οικογενειών τους.
Οι θεραπευτικές διαδικασίες, ομαδικές και ατομικές, καλούν τους χρήστες σε μια κοινή αναζήτηση των αιτιών που βρίσκονται στη ρίζα της χρήσης ναρκωτικών μέσα από την εξωτερίκευση των συναισθημάτων τους, την επικοινωνία και την αλληλοϋποστήριξη, οδηγώντας τους στην υιοθέτηση ενός νέου τρόπου ζωής και στην επανένταξη στο κοινωνικό σύνολο. Έρευνες αποτίμησης έχουν καταδείξει επανειλημμένως την αποτελεσματικότητα της θεραπευτικής παρέμβασης του ΚΕΘΕΑ «Ιθάκη» στην επίτευξη της ψυχικής απεξάρτησης, την εγκατάλειψη της συνδεόμενης με τη χρήση παραβατικότητας και την επαγγελματική αποκατάσταση.
Για την ισότιμη ένταξή τους στην κοινωνία το ΚΕΘΕΑ «Ιθάκη» δίνει μεγάλη βαρύτητα στην εκπαίδευση και επαγγελματική κατάρτιση των μελών του. Διαθέτει Εναλλακτικό Μεταβατικό Σχολείο δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και οργανώνει διαδικασίες συνεχούς εκπαίδευσης μέσα από δραστηριότητες, όπως ομάδες θεάτρου, μουσικής, λογοτεχνίας και εικαστικών τεχνών. Επαγγελματική κατάρτιση επίσης παρέχουν και οι 4 παραγωγικές μονάδες του προγράμματος - αγρόκτημα, κεραμική, ξυλουργείο και τυπογραφείο.
Το ΚΕΘΕΑ «Ιθάκη» είναι το πρώτο πρόγραμμα που βοήθησε ανθρώπους, οι οποίοι είχαν χάσει το δρόμο τους, να ξαναβρούν το νόημα στη ζωή και να αναζητήσουν τη χαμένη τους Ιθάκη.
  Friday 23 - Sunday 25.09.11
Doors open: Friday and Saturday 20:00 + Sunday 11:00

Ο Σύλλογος Μονίμων Υπαλλήλων  της Κρατικής Ορχήστρας Θεσσαλονίκης, το ΚΕΘΕΑ «Ιθάκη» και το ΚΕΘΕΑ «Ανάδυση»  διοργανώνουν το 2ο φεστιβάλ ανοιχτής έκφρασης και δημιουργίας με τίτλο "Κ.Ο.Θ. underground", από Παρασκευή 23 Σεπτεμβρίου έως την Κυριακή 25 Σεπτεμβρίου 2011 και ώρες (Παρασκευή από 20:00, Σάββατο από 20:00, Κυριακή από 11:00) με είσοδο ελεύθερη για το κοινό.

Η τεράστια επιτυχία του περσινού 1ου φεστιβάλ «ΚΟΘ-Underground» απέδειξε περίτρανα πως οι Θεσσαλονικείς «διψούν» για ποιοτικό πολιτισμό. Επιπλέον είχαν τη δυνατότητα να επικοινωνήσουν άμεσα με τους καλλιτέχνες, να χαρούν τη δημιουργία και τελικά να συγκροτήσουν μία κοινότητα πολιτών με κοινές ανησυχίες, ευαισθησίες και οράματα. Αυτή η επιτυχία έδωσε δύναμη στους διοργανωτές να εξελίξουν ακόμη περισσότερο το φεστιβάλ με περισσότερες δράσεις και κυρίως με περισσότερους «συνοδοιπόρους».

Οι φορείς της πόλης μας λοιπόν, με κοινή συνισταμένη τη τέχνη, προτείνουν τη συλλογική δράση ως διέξοδο και επαναφέρουν την αλληλεγγύη ως αξία στη σύγχρονη κοινωνία, κάνοντάς την ισχυρό όπλο ενάντια στη κρίση αρχών και αξιών της εποχής μας.

ΟΙ ΔΡΑΣΕΙΣ

1. 20 σύνολα από μουσικούς της ΚΟΘ ή με συμμετοχή τους, παίζουν: ροκ, ποπ, τζαζ, μουσική δωματίου, αρχαία ελληνική μουσική, οθωμανική μουσική, τάνγκο, μουσική κινηματογράφου, αυτοσχεδιάζουν και παρουσιάζουν πρωτότυπες  μουσικές για σύνολα  κρουστών παράλληλα με προβολές, χορό και θεατρικά  δρώμενα
2. συμμετοχή της μουσικής ομάδας του ΚΕΘΕΑ «ΙΘΑΚΗ»
3. συμμετοχή της μουσικής ομάδας της «ΑΡΣΙΣ»
4. συμμετοχή των Toy’s factory, Magnanimous, Studio flamengo Pellizco (σταδιακό άνοιγμα του φεστιβάλ σε σχήματα της πόλης στα οποία δε συμμετέχουν μουσικοί της ΚΟΘ, με την προοπτική δημιουργίας μιας πλατφόρμας έκφρασης για τους καλλιτέχνες της πόλης)
5. έκθεση φωτογραφίας από μουσικούς της ΚΟΘ, το Φωτογραφικό Κέντρο Θεσσαλονίκης, την ομάδα φωτογραφίας του ΚΕΘΕΑ «ΙΘΑΚΗ», την ομάδα της «ΑΡΣΙΣ» με θέμα τη μουσική, την πόλη… και όχι μόνο
6.εκθέσεις εικαστικών, κεραμικών και κατασκευών από μουσικούς της ΚΟΘ και τις δημιουργικές ομάδες της «ΙΘΑΚΗΣ» και της «ΑΡΣΙΣ»
7. έκθεση εκδόσεων  της παραγωγικής μονάδας γραφικών τεχνών του ΚΕΘΕΑ  «ΣΧΗΜΑ+ΧΡΩΜΑ»
8.
εργαστήρι Graffiti για μικρούς και μεγάλους από το ΚΕΘΕΑ «Ανάδυση»
9. εργαστήρι κεραμικής για παιδιά από το ΚΕΘΕΑ «ΙΘΑΚΗ»
10. δρώμενα για παιδιά (αφήγηση παραμυθιού, τσίρκο του δρόμου κτλ)
11. ανάπλαση του τοπίου του Μπεχ Τσινάρ μέσα από το φακό του Νίκου Κουκή και τη μουσική του Χρήστου Μιτρέντζη, ο οποίος με τη κομπανία του και τη συμμετοχή μουσικών της ΚΟΘ, δίνουν μία συναυλία-αφιέρωμα στο Τσιτσάνη, στις 23 Σεπτεμβρίου
12. σεμινάριο 21έως 24  και συναυλία του Ross Daly στις 24 Σεπτεμβρίου
13. μεταμεσονύκτια αφήγηση παραμυθιού για μεγάλους από τη Μάρα Τσικάρα 24 προς 25 Σεπτεμβρίου με μουσικό αυτοσχεδιασμό από μουσικούς της ΚΟΘ.
14. προβολή video και video installation από τον Άκη Κερσανίδη και την ομάδα του.

Στο πλαίσιο του φεστιβάλ θα πραγματοποιηθεί ανοικτή συζήτηση με θέμα «Κοινωνικός κι αισθητικός αποκλεισμός».


Το φεστιβάλ θα κλείσει την Κυριακή το βράδυ με ένα πάρτυ-έκπληξη με τους μουσικούς της ΚΟΘ και τη Rock band του ΚΕΘΕΑ Ιθάκης.

ΠΑΡΑΛΛΗΛΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ:

1. Σεμινάριο του Ross Daly (21-24 Σεπτεμβρίου) στην Αίθουσα Δοκιμών ΚΟΘ (Λεωφ. Νίκης 73) με θέμα: Σύνθεση σε τροπικά μουσικά συστήματα
Συνδιοργανωτής: Σύλλογος Φίλων Κ.Ο.Θ.

2. Τουρνουά ποδοσφαίρου (17-18 Σεπτεμβρίου) ανάμεσα στους συμμετέχοντες. Γιατί ο αθλητισμός είναι πολιτισμός

ΟΙ ΔΙΟΡΓΑΝΩΤΕΣ

Σύλλογος
Μονίμων Υπαλλήλων Κρατικής Ορχήστρας Θεσσαλονίκης (Σ.Μ.Υ.Κ.Ο.Θ.)

Ιδρύθηκε το 1973 και είναι το συνδικαλιστικό όργανο των εργαζομένων, μουσικών και διοικητικών, στην Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης. Αριθμεί 110 μέλη. Πέρα από τη διεκδίκηση και τη διαφύλαξη των εργασιακών  δικαιωμάτων των μελών του, σκοπός του συλλόγου είναι και η προαγωγή του πολιτισμού στη Θεσσαλονίκη και στη Βόρεια Ελλάδα γενικότερα. Σε αυτό το πλαίσιο έχει διοργανώσει αρκετές εκδηλώσεις. Το 2005  με πρωτοβουλία και οργανωτική  ευθύνη του Σ.Μ.Υ.Κ.Ο.Θ. κυκλοφόρησε εκπαιδευτικό  DVD που περιλαμβάνει τον Οδηγό της ορχήστρας για τους νέους του B. Britten και το βιβλίο της ζούγκλας του M. Roza .Η παραγωγή ήταν της «Περίστυλον», του πολιτιστικού φορέα των εργαζομένων στο ΥΠ.ΠΟ.Τ.. Μετά το ΚΕΘΕΑ «Ιθάκη» ο Σ.Μ.Υ.Κ.Ο.Θ. προχωράει σε μια ακόμη συνεργασία με  φορέα της πόλης. Προγραμματίζει  για το 2010 μια σειρά εκδηλώσεων, σε συνεργασία με το Τμήμα Πολιτικών Επιστημών του ΑΠΘ, με θέμα «Μουσική και πολιτική». Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι, με τη συμβολή ειδικών επιστημόνων και με βάση το εκπαιδευτικό DVD, ο σύλλογος έχει εκπονήσει ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα για μαθητές του Γυμνασίου, το οποίο προβλέπεται να πραγματοποιείται μέσα στις σχολικές αίθουσες στο πλαίσιο  του μαθήματος της μουσικής.

ΚΕΘΕΑ «Ανάδυση»
Το Ανοιχτό Θεραπευτικό Πρόγραμμα Εφήβων Θεσσαλονίκης "ΑΝΑΔΥΣΗ" του Κέντρου Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων είναι το πρώτο πρόγραμμα απεξάρτησης για έφηβους χρήστες εξαρτησιογόνων ουσιών και τις οικογένειές τους στη Θεσσαλονίκη αλλά και σε ολόκληρη τη Βόρεια Ελλάδα.Το πρόγραμμα ξεκίνησε πιλοτικά τη λειτουργία του τον Νοέμβριο του 2000 με μια μικρή ομάδα εφήβων.
Η ανάπτυξη του Προγράμματος στοχεύει στη δημιουργία ενός ολοκληρωμένου δικτύου θεραπείας για έφηβους χρήστες και τις οικογένειες τους, στις χρόνιες και οξυμένες ανάγκες της περιοχής για υπηρεσίες που να καλύπτουν τη συγκεκριμένη ηλικιακή ομάδα (εφήβους ηλικίας 13 έως 20 ετών), δίνοντας έτσι διέξοδο σε εκατοντάδες συμπολίτες μας που μέχρι σήμερα παρέμεναν αποκομμένοι από οποιαδήποτε βοήθεια.
Το νέο πρόγραμμα είναι δωρεάν και στηρίζεται στις αρχές ενός ψυχοκοινωνικού μοντέλου με απώτερο στόχο την ανάπτυξη της προσωπικότητας, την εκπαίδευση, την ένταξη στην ευρύτερη κοινωνία.
Βασίζεται επίσης στην φιλοσοφία όλων των προγραμμάτων του ΚΕ.Θ.Ε.Α τα οποία θέτουν ως βασικές προϋποθέσεις λειτουργίας την εθελοντική συμμετοχή και την αντιμετώπιση της χρήσης χωρίς υποκατάστατες ουσίες(στεγνά).
Σας ενημερώνουμε επίσης, ότι το ΚΕ.Θ.Ε.Α είναι Ν. Π. Ι. Δ και λειτουργεί βάσει του νόμου 1729/ 87.
Η λειτουργία του Ανοιχτού Θεραπευτικού Προγράμματος Εφήβων εντάσσεται στο Εθνικό σχέδιο δράσης για τα ναρκωτικά.

ΠΡΟΣΚΕΚΛΗΜΕΝΟΙ ΦΟΡΕΙΣ

Κοινωνική Ομάδα Υποστήριξης Νέων «Άρσις»
Η ΑΡΣΙΣ είναι μη κυβερνητική οργάνωση εξειδικευμένη στην κοινωνική υποστήριξη των νέων και στην προάσπιση των νεανικών δικαιωμάτων. Ιδρύθηκε τον Οκτώβριο του 1992 και λειτουργεί με κέντρα στην Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη, το Βόλο, τη Λάρισα και την Καρδίτσα. Το όραμα της ΑΡΣΙΣ είναι μια κοινωνία που δίνει θέση και ευκαιρίες σε όλους τους νέους/-ες και σέβεται τα δικαιώματά τους όπως αυτά θεσπίζονται στο Ελληνικό και διεθνές δίκαιο  και κατ΄ εξοχήν στη Σύμβαση του ΟΗΕ  για τα Δικαιώματα του Παιδιού.
Αποστολή της ΑΡΣΙΣ είναι η ανάληψη δράσης με στόχο την πρόληψη  και καταπολέμηση του κοινωνικού αποκλεισμού των νέων, με έμφαση στις ηλικίες 15 έως 21 χρονών                                              

Σ’ αυτό το πλαίσιο η ΑΡΣΙΣ αναπτύσσει πρότυπες μεθόδους και εργαλεία υποστήριξης των νέων, δημιουργεί και συμμετέχει σε δίκτυα εθελοντισμού και κοινωνικής αλληλεγγύης, συνεργάζεται με ιδιωτικούς και δημόσιους φορείς στην Ελλάδα και το εξωτερικό και προωθεί θεσμικές προτάσεις που αφορούν τη βελτίωση της κοινωνικής πολιτικής για τους νέους.
Η ΑΡΣΙΣ προτείνει την προώθηση της κοινωνικής συνεργασίας και την ανάδειξη της προσωπικής αξίας των νέων και αντιπαρατίθεται στις πολιτικές που βασίζονται στην καταστολή και παράγουν φτώχεια, ανισότητα και κοινωνικό αποκλεισμό.
Η οργάνωση συσπειρώνει και κινητοποιεί στελεχιακό και εθελοντικό ανθρώπινο δυναμικό και λειτουργεί με τις αρχές της συλλογικότητας και της κοινωνικής αλληλεγγύης, της δημοκρατίας και του αμοιβαίου σεβασμού.

1 σχόλιο: